Cum sa construim o casa in 2025

Daca doriti să construiți o casa țineți cont și de urmatorul ghid:

1. IZOLATIE, IZOLATIE, IZOLATIE.


De ce? pentru ca va avea o durata de viata de peste 50 de ani fara sa interveniti si orice adaugire ulterioara este costisitoare sau imposibila daca nu este prevazuta din proiect (ex izolatia sub pardoseala)
Costul energiei va creste. Izolatia deja facuta va ramane.
Pentru o casa eficienta energetic trebuie sa ajungeti la o rezistenta termica R>5 de jur imprejurul casei (tavan, pereti, podea). O casa pasiva are R>6,5
Costul suplimentar este 2500-6000 euro în plus față de o casa izolata standard și se amortizează in 4-10 ani (calculat la o casa de 120mp)
Acest cost suplimentar înseamnă 20-50 euro/mp sau 2-5% în plus la prețul construcției.
Acoperisul/tavanul se izoleaza cu 20-30cm vata de sticla premium sau vata bazaltica si folie antivapori etansata corect.
Peretii se izoleaza pe exterior cu 15-20 cm EPS80 sau vata minerala bazaltica fatade
Fundația se izoleaza cu 5-10 cm extrudat sub planseu, 10cm extrudat pe exteriorul fundatiei si 5-10cm extrudat sau EPS200 intre placa fundatie si șapa podea
Golul ferestrelor se izoleaza cu 4-5 cm extrudat de jur imprejur pentru a elimina puntile termice. O alta varianta este utilizarea precadrelor pentru a scoate planul ferestrelor in izolație.
Daca doriti sa placati peretii exteriori cu profile si rigips la interior puteti pune folie antivapori si 5cm vata de sticla pentru a elimina din puntile termice

2. FERESTRE TRIPAN

Ferestre de dimensiuni mari (pe latura lungă a casei) orientate spre Sud pentru aport solar (energia soarelui este gratuita). Daca sunt orientate spre Est sau Vest montati rulouri exterioare motorizate pentru a nu supraincalzi spatiul interior pe timpul verii.
Ferestre catre nord cat mai mici.
Pentru costuri optime proiectati ferestrele cu o parte mare fixa si o deschidere mica oscilobatanta.
Se utilizeaza benzi adezive de etansare pe langa spuma de fixare/ etansare.
https://www.youtube.com/watch?v=OmlZRe_2Hpg&ab_channel=MariusSoflete

3. SURSA DE CALDURA

Gazul metan inca este ieftin in utilizare (dar costa aprox 4000-6000euro instalarea).
Luati in considerare ca pe viitor se va renunta la gaz si o sa instalati o pompa de caldura aer apa (necesar încălzire în pardoseală, iar unitatea externa sa nu fie instalată pe fațada nordica- sa nu bata viscolul).

Cel mai ieftin in utilizare este combinația de pompa de căldură aer apa cu încălzire în pardoseală și panouri fotovoltaice cat timp va fi valabilă compensarea 1:1 la prosumatori
Daca izolați bine casa și coborâți sub 3kw necesar termic o opțiune buna este si încălzirea electrica rezistiva și panouri fotovoltaice.
Pentru pompa de caldura (costuri instalare 5000-10000 euro aer-apa sau 15000-25000 euro apa-apa) este necesara incalzirea in pardoseala cu agent termic.
Pompa de căldură apa-apa merita pentru case peste 250-300mp (necesar termic peste 10kw)

O casa pasiva are sub 2KW (sub 10w/mp) necesar termic pe care ii obtine in mare parte din aport solar si activitatile casnice.
Daca alegeti incalzirea electrica instalati și panori solare de aprox 6-8KW cu baterie pentru a avea curent aproape gratis (cat se va mai face compensarea 1:1 la prosumatori).
Proiectati acoperisul casei astfel incat sa puteti instala panourile solare pe partea Sudica, S-E, S-V. Un sistem de 6KW cu baterie costa aprox 6000 euro.

Daca doriti incalzire electrica si plita electrica (la aragaz) este necesar sa va racordati la trifazat + dimensionarea corecta a cablurilor electrice. Cei 6Kw de la monofazat nu vor ajunge.
Proiectati spatiul tehnic aproape de bai/ bucatarie altfel veti astepta mult pana va veni apa calda la robinet.
Comparație sisteme încălzire: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DoqNkWT22EKN8rMQp5lJZDoJMp4yeSYo262FWANDVDU/edit?usp=drivesdk

4. Calitatea aerului si contrulul umiditatii din interiorul casei.


Cea mai simplă formă de ventilație este deschiderea ferestrelor in fiecare dimineață toamna, iarna si primavara, ventilator la Baie și hota la bucătărie.
Daca deschideți geamurile aruncați cu bani (energie) pe fereastră și ați cheltuit banii degeaba pe izolație și ferestre performante. Ca sa nu deschideti ferestrele a fost inventata - Ventilația centralizata cu recuperare de căldură.


Pentru o casa sănătoasă și eficienta energetic trebuie sa prevedeti din proiectare conductele de ventilatie centralizata cu recuperare de caldura.
Pentru o casa mica-medie unitatea de ventilatie costa intre 900-3800 euro. Tubulatura intre 200-1000 euro.
Aici veti avea costuri anuale cu inlocuitul celor doua filtre aprox 120 lei/buc. Pe anumite modele puteti monta rame metalice cu material filtrant interschimbabil si atunci costul se reduce la 10-15 lei pe schimb.
Unitatea de ventilatie are un furtun de scurgere a condensului care se leagă la rețeaua de scurgere a casei.
Se montează în camera tehnica, in pod, chiar si intr-un dulap izolat fonic si termic.



Ghidul complet il regasiti in linkul de mai jos. Are mai multe pagini unde sunt detaliate informatiile din acest articol.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hQUa_sHNGn_XkM06VGjVu4vP_y1aAoxcELinnxf_tEM/edit?usp=drivesdk

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calitatea aerului si controlul umiditatii din interiorul casei. Ventilatia cu recuperare de caldura.

Calculator necesar termic casa

Comparatie costuri sisteme de incalzire