Incalzirea cu aer condiționat
Aerul condiționat denumit și pompă de căldură aer-aer poate fi utilizat pentru încălzirea unui spațiu in sezonul rece.
Deoarece pompa de căldură extrage căldură din aerul exterior are o eficienta in medie de 3 ori mai bună decât încălzirea rezistiva. La 1kwh de energie electrică consumata va produce 2-4kw căldură în funcție de temperatura exterioara.
Daca va încălziți cu centrala electrica, convectoare, cablu de încălzire în pardoseală si aveți instalata o unitate de aer condiționat inverter o puteți utiliza cu succes in sezonul rece pentru a reduce de 2-3 ori factura de electricitate. Unitățile normale funcționează până la -15 grade, cele optimizate pentru încălzire până la -20 sau -25 grade.
Pentru cei care se încălzesc cu lemne și cumpără lemnele, este mai economic, mai confortabil și nepoluant sa se încălzească cu aerul condiționat când afară sunt peste 0 grade (toamna și primăvara).
Dezavantajele încălzirii cu aer condiționat sunt curenții de aer posibil deranjanti pentru persoanele sensibile, zgomotul produs de unitatea interna (daca este instalat în dormitoare), diferente de temperatura in camerele unde nu există sursă de căldură.
Pentru o casa mica, medie și încălzire exclusiv electrică o varianta este încălzirea cu aer condiționat și convectoare cu termostat electronic/ cu cablu electric în pardoseală. La parter o unitate AC 12000btu sau 18000 Btu in living, convectoare sau încălzire în pardoseală in baie si bucătărie iar la etaj/mansarda o unitate AC de 12000 Btu pe hol și convectoare / încălzire în pardoseală in dormitoare. (Împreună cu izolația podului de minim 20 cm vata minerala, izolație pereți minim 10cm). Setați temperaturile la termostate la aceeași valoare astfel unitățile AC vor produce mare parte din căldură iar convectoarele/incalzirea în pardoseală vor functiona foarte puțin, doar cat sa mentina o temperatura constanta in toate camerele. In acest sistem veți obține o eficienta pe tot sezonul (SCOP) de 2-2,5 nu la fel de buna că în cazul pompei de căldură aer-apa, centralei pe gaz natural sau daca instalați un AC în fiecare cameră dar veți avea un cost mai mic cu investiția inițială. Pentru apa calda se folosește un boiler electric sau boiler cu pompa de căldură. Pentru un confort optim unitățile AC se lasă pornite non stop. In funcție de izolația casei, toamna, primăvara se poate porni numai unitatea AC de la parter împreună cu convectoarele/ încălzirea în pardoseală iar iarna se pornește și unitatea AC de la etaj. Vara le veti utiliza pentru racire.
Nu uitați să verificați/ curatati filtrele de la unitatea interna. Un filtru încărcat cu praf reduce foarte mult debitul de aer și eficienta unității.
Costul pe care îl veți avea cu încălzirea locuinței este în funcție de izolația casei (câtă căldură veți pierde prin anvelopanta clădirii). Pentru a calcula necesarul termic al casei folositi acest calculator.
Comentarii
Trimiteți un comentariu