Incalzirea cu pompa de caldura
Cele mai uzuale pompe de caldura sunt cele aer-apa (care extrag caldura din aerul exterior) recomandate pentru case sub 250mp utili izolate bine si pompe de caldura apa-apa (care extrag caldura apei subterane din puturi) recomandata pentru case mari si foarte mari (in locațiile unde se pot face foraje). Aceste pompe de caldura produc apa calda utilizata pentru incalzirea locuintei prin incalzire in pardoseala sau calorifere, apa rece pentru racirea locuintei si apa calda menajera (in functie de model/ configuratie)
Pe termen lung pompa de caldura aer/apa este cea mai buna varianta la incalzirea cu centrala pe gaz natural sau lemne. Puteti gasi pe piata pompe de caldura de la 2500 euro care asigura incalzirea, racirea, dar pot ajunge și la 12000 de euro pentru anumite modele de capacitate mare cu mai multe funcții.
Pe forumurile de specialitate este recomandat un sistem de pompa de caldura aer-apa monobloc (nu este necesara instalarea cu frigotehnisti, nu este nevoie de camera tehnica, nu se monteaza grupuri de amestec la incalzirea in pardoseala (exemplu Hyundai HYHC-V6W/D2N8-BE30 setat la 30-35 grade temperatura apei) si boiler electric sau boiler cu pompa de caldura (Ariston Lydos Hybrid, Ariston Nuos Evo A+) instalat in spatiul incalzit al casei. O pompa de caldura se poate instala si cu calorifere dar va scadea eficienta.
Daca aveti un spatiu tehnic, pentru producere apa calda se poate instala un boiler cu serpentina si rezistenta suplimentara daca nu are pompa de caldura. Se pot instala termostate in camere. In acest caz vor fi costuri mai mari cu instalatia.
Ce pompa de caldura imi trebuie?
Comentarii
Trimiteți un comentariu