Incalzirea cu pompa de caldura

 Cele mai uzuale pompe de caldura sunt cele aer-apa (care extrag caldura din aerul exterior) recomandate pentru case sub 250mp utili izolate bine si pompe de caldura apa-apa (care extrag caldura apei subterane din puturi) recomandata pentru case mari si foarte mari (in locațiile unde se pot face foraje). Aceste pompe de caldura produc apa calda utilizata pentru incalzirea locuintei prin incalzire in pardoseala sau calorifere, apa rece pentru racirea locuintei si apa calda menajera (in functie de model/ configuratie)


Pe termen lung pompa de caldura aer/apa este cea mai buna varianta la incalzirea cu centrala pe gaz natural sau lemne. Puteti gasi pe piata pompe de caldura de la 2500 euro care asigura incalzirea, racirea, dar pot ajunge și la 12000 de euro pentru anumite modele de capacitate mare cu mai multe funcții.

Pe forumurile de specialitate este recomandat un sistem de pompa de caldura aer-apa monobloc (nu este necesara instalarea cu frigotehnisti, nu este nevoie de camera tehnica, nu se monteaza grupuri de amestec la incalzirea in pardoseala (exemplu Hyundai HYHC-V6W/D2N8-BE30 setat la 30-35 grade temperatura apei) si boiler electric sau boiler cu pompa de caldura (Ariston Lydos Hybrid, Ariston Nuos Evo A+) instalat in spatiul incalzit al casei. O pompa de caldura se poate instala si cu calorifere dar va scadea eficienta.

Daca aveti un spatiu tehnic, pentru producere apa calda se poate instala un boiler cu serpentina si rezistenta suplimentara daca nu are pompa de caldura. Se pot instala termostate in camere. In acest caz vor fi costuri mai mari  cu instalatia.

Ce pompa de caldura imi trebuie?
Inainte de a alege sursa de caldura va rog insistent sa izolati casa acolo unde se mai poate, de obicei tavanul/ acoperisul cu 20-30cm de izolatie. Daca inca nu ati construit casa aveti sansa sa o proiectati eficienta energetic: folie bariera vapori si 20-30cm izolatie acoperis, 15-20cm izolatie pereti, 10-20cm izolatie fundatie, ferestre tripan. 

Dupa izolatie calculati necesarul termic al casei la -7 grade. Folositi acest calculator. O pompa de caldura are specificata puterea la +7 grade. Exemplu daca in specificatii scrie ca are 8Kw la +7 grade, la -7 grade va avea aprox 70% din puterea la +7 grade adica aprox 5,5Kw. Aceasta putere trebuie sa acopere necesarul locuintei la -7 grade. Sub -7 grade temperatura exterioara va porni rezistenta electrica pentru a suplimenta necesarul termic.

Daca necesarul casei este de 5Kw la -7 grade temp. exterioara si 22 grade temperatura interioara atunci puteti instala o pompa de caldura de 8Kw. 
Daca necesarul casei este de 6-7Kw instalati o pompa de caldura de 10Kw. 
Daca necesarul casei este de 4Kw instalati o pompa de 6Kw.
Daca necesarul este de 2-3kw (o casa izolata foarte bine) puteți instala o pompa de 4-5kw.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calitatea aerului si controlul umiditatii din interiorul casei. Ventilatia cu recuperare de caldura.

Calculator necesar termic casa

Comparatie costuri sisteme de incalzire