Manifest pentru emisiunea Visuri la cheie

 Aveți șansa și puterea sa educați poporul cu televizorul! Sa nu va fie frica de casa nZEB. Faceți conceptul accesibil pentru tot poporul român care dorește să construiască sau sa renoveze o casa. Arătați cum poate fi construită cat mai economic o casa cu costuri minime pentru energie (incalzire, răcire, apa calda, iluminat, electrocasnice)



Pentru ultimul proiect (difuzat în 23 și 27 oct 2024) unde ați construit o casa de la zero ați câștigat 2,5 puncte din 4 astfel:

1. Ați izolat bine casa. Perfect 1 punct. Pentru cei care văd și partea practica in emisiune ,(nu numai povestea emoționantă) va rog sa exemplificați ce izolație termică puneti la podea, pereți, tavan, tip de ferestre (termopan, tripan) și să prezentați de ce este necesara izolatia, așa cum prezentați și proiectele speciale.

2. Panouri fotovoltaice. Minunat! 1 punct. Cei 6kw on grid vor produce destula energie pe tot anul și pentru consumul unei pompe de căldură de mica capacitate pe timpul sezonului de încălzire, la o casa  izolata foarte bine.

Aici trebuie ca noi împreună cu presa sa punem presiune asupra clasei politice sa se păstreze compensarea 1:1 la prosumatori și după 2030 când expiră actuala lege.

3. Sursa de căldură. 0,5 puncte. La aceasta casă ați instalat un aer condiționat denumit și pompa de căldură aer-aer. Acest aparat produce căldură in sezonul rece mai ieftin decât lemnele sau gazul daca afara sunt temperaturi pozitive adică toamna și primăvara. La casa construita vor fi costuri minime deoarece consumul se va compensa cu producția panourilor fotovoltaice. Puteți spune la televizor acest lucru. Sunt deja multe persoane care încălzesc casa cu aerul condiționat și sunt mulțumite.

Dezavantajele aerului condiționat: produce curenți de aer cald posibil deranjanți pentru persoanele sensibile, nu asigură o temperatura uniforma în toată casa.

Producătorii emisiunii au ales în schimb să instaleze o centrala pe lemne cu cos de fum din inox (aprox 10mii lei). V-ați plimbat seara pe străzile unui cartier cu case in care se ard resturi de lemn sau cocs? Nu se poate respira! Avem 3,5 milioane de case care se încălzesc cu lemne. Nu credeți că este timpul sa schimbam ceva?

Ar trebui instalată o pompa de căldură care pornește de la 10mii lei. Va rog sa faceți un concurs de proiecte de instalații cu pompa de căldură (înainte de sezonul următor) si să alegeți soluțiile optime, astfel să puteți arata poporului cum funcționează o pompa de căldură economica și ecologica. (Buhnici ne-a arătat o casa premium care nu este necesara sau accesibila pentru multi dintre noi. Aveți șansa să arătați cum se face o casa nZEB economica). După un an să prezentați din nou casa și să arătați costurile de utilizare. Trebuie sa le explicați oamenilor cum funcționează pompa de căldură și de ce produce 3-4kw de căldură la 1kw de energie electrică consumat. Eu am explicat cunoscuților acest lucru și se uitau la mine de parca le spuneam că pământul este plat. Oamenii nu au încredere. Ramân cu mentalitățile lor vechi: că sa faci căldură trebuie sa arzi ceva!

Aici statul ar trebui sa se implice sa sprijine montarea pompelor de căldură cu garanție 7-10 ani, cum au făcut și la sistemele fotovoltaice astfel încât să existe competitivitate între producători/importatori sa ofere echipamente performante (ex: care să poată fi utilizate la încălzirea cu calorifere in cazul renovărilor) și să scadă prețul de achizitie. Un preț corect ar fi sub 10mii lei pompa de căldură pentru o casa mica, medie.

4. Ventilație centralizata cu recuperare de căldură. 0 puncte. Pentru a avea un aer sănătos într-o casa izolata este necesară ventilația mecanică. Preturile actuale sunt foarte mari pentru centrala de ventilatie (5mii- 10mii lei) și filtre (aprox 120lei/buc, pe an se schimba 4 filtre) Aici probabil ar trebui sprijiniți producătorii sa producă mai mult si mai ieftin.  Un preț corect ar fi sub 3000 lei unitatea de ventilație și aprox 50lei un set de filtre. 

Daca vecinii au sobe sau centrale pe lemne/cărbune degeaba se monteaza ventilație mecanică. Veți introduce fumul in casa. De aceea ar trebui un program pentru a reduce folosirea lemnului/gazului la încălzire și promovarea pompelor de căldură la casele noi/ renovari.

Sistemele fotovoltaice, pompele de căldură și centralele de ventilație ar trebuie sa fie echipamente de interes național iar oamenii de rand ar trebui sa fie sprijiniți sa le acceseze. Nu ar trebui sprijiniți miliardarii din energie să facă mai multe miliarde. Aceștia trebuie îndrumați să investească profitul in instalații de producere și transport energie electrică pentru a acoperi necesarul viitor de pe timpul iernii și al vehiculelor electrice.

Atenție! O casa nZeb nu este cu adevărat o casa cu 0 costuri. Va trebui sa puneți deoparte cam 200 de lei pe lună pentru a avea bani să schimbați (peste 10-15 ani) pompa de căldură, invertorul (de la panourile fotovoltaice) și centrala de ventilație.


Ei bine, am tot vorbit despre case. Dar ce facem cu blocurile (apartamentele)?

La cat costa acum un apartament nou, se pot face blocuri eficiente energetic cu izolație de 15-20cm la pereți 30 cm la acoperiș, subsol izolat termic, ferestre tripan, ventilație mecanică la fiecare apartament, panouri solare pe acoperiș, o pompa de căldură pe tot blocul și repartitoare pe fiecare apartament (sau alte combinații). Nu se va obține un bloc nZEB dar vor fi costuri mici pentru pompa de căldură și energie. Au fost deja construite blocuri pasive. De ce nu ar putea fi construite eficiente energetic? La data acestui articol exista proiecte pentru blocuri izolate eficient, cu pompa de căldură, panouri solare și ventilație mecanică. Voi incerca sa intru în legătură cu dezvoltatorii sa vedem ce costuri de mentenanță vor fi pentru proprietari.

Ce facem cu apartamentele existente? Aici este nevoie de tehnologii revoluționare. Poate noile pompe de căldură cu R290 pot oferi ceea ce trebuie? Încă nu au intrat pe piata sa vedem cum performeaza. O unitate externa destul de mică și silențioasă să poată fi montata pe peretele exterior împreună cu un sistem eficient de scurgere a condensului. Un boiler interior de 80-100 litri. Un sistem care să poată funcționa pe calorifere. Totul la un cost sub 10 mii lei pentru un apartament.  Și bineînțeles împreună cu izolația pereților, tavanelor și subsolurilor. 

Avem 2,5 milioane de locuințe care se vor încălzi cu gaz cel puțin 10-15 ani de acum înainte. Apoi trebuie sa se orienteze către electric cu pompa de caldura sau mix gaz-hidrogen. O sa vedem cum vor evolua tehnologiile.

Multumesc




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calitatea aerului si controlul umiditatii din interiorul casei. Ventilatia cu recuperare de caldura.

Calculator necesar termic casa

Comparatie costuri sisteme de incalzire